funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Obornak „Kékvándor 2” gyalogos túra

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 7,5 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 258 m
Magasság min.: 161 m

Útvonal: Obornak pihenőhely – K▲ jelzésen dél felé – elágazásnál kelet felé a K– jelzésen – homokkomáromi Kisboldogasszony kegytemplom (kis kitérő) – K– jelzés a falu felé – út menti szobrok – Homokkomárom – Hosszúvölgy – K– jelzés – Erzsébet királyné emlékművénél az erdei lak tövében ér véget utunk

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: minden évszakban

A körülbelül 2 óra időtartamú gyalogos túra az Országos Kéktúra Rockenbauer Pálról elnevezett zalai szakaszát tartalmazza Obornaktól a Zsigárdi Erdei Lakig. A túra kiválóan alkalmas arra, hogy több túraútvonalat összekapcsolva (Kistolmácstól Újudvarig) bejárjuk Dél-Zala kéktúra útvonalait.

kék jelzéses információs tábla Obornak település előtt

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és az Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul.

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik itt, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják. A szálló több mint 40 fő befogadására alkalmas.

Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk dél felé az aszfaltos úton. Obornakot elhagyva elérjük a K– jelzést, innen keleti irányba folytatjuk az utat mindig a K– jelzésen.

A K– jelzést követve hamarosan elérjük a Homokkomárom közelében lévő dombokat, amelyeken áthaladva Dél-Zala legismertebb zarándokhelyére érünk. A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom napjainkban a Dunántúl egyik legjelentősebb zarándokközpontja, ahol magyar és horvát nemzetiségű hívők rendszeresen megfordulnak. A mai templomot 1722-ben kezdték el építeni. Az építkezés befejezése és a templom teljes felszerelése gróf Batthyány Lajos, az akkori kegyúr nevéhez kötődik. Az ő kérésére 1751-ben XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú gyermek ereklyéit adományozta a homokkomáromi templomnak. Ma a főoltáron, a kegykép alatt látható Szent Félix ereklyéje.

A templommal szemben lévő kolostort 1772–1778 között építették a zarándokok szolgálatát ellátó atyák részére. Később (1911-től) ez plébániaépület volt, ma pedig a Nyolc Boldogság Közösség használatában áll. A kolostorban kegytárgybolt működik. A templomban minden hónap 13-án van a kegytemplom engesztelőnapja, amire számos zarándok érkezik.

A templomtól a faluba vezető út mentén a „Csingahegyi Napok” során készült faszobrok sorakoznak. A magyar királyokat ábrázoló alkotások helyi és környékbeli fafaragók munkái.

A K– jelzést követve haladunk át a Homokkomáromon.

Homokkomárom nemcsak a zarándokhely miatt érdekes, ugyanis itt található a Balaton-mellék Borvidék legnagyobb egybefüggő szőlőterülete. A Homokkomáromi Hegyközség 1998-ban alakult 240 hektárral rendelkező területtel. A szőlőhegy több részre tagolódik, és több mint 400 termelő gazdálkodik itt. A jó minőségű homokkomáromi borok jellemzően fehér szőlőből készülnek. A szőlőhegyen már hagyománnyá vált a nyaranta megrendezésre kerülő Csingahegyi Napok, amelyet a Csingahegyi Művészműhely Egyesület szervez. A rendezvényre fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek gyűlnek össze, hogy a rengeteg látogató előtt közösen készítsék el az alkotásaikat. A felső-csingai szőlőterületekre érdemes kitérőt tenni, egy egy nagyjából 3 km-es kitérőt jelent. (A település Hosszúvölgy felé eső vége előtt északra nyíló utca, fa tábla jelzi: „Felső-Csinga”).

Homokkomáromból aszfaltos út visz Hosszúvölgyre, ahol az első keresztutcán délnek fordulva érjük el a Zsigárdmajorba vivő földutat. Itt a táj már sík. Mező mellett haladó úton keletnek fordulva jutunk a fenyők között elhelyezkedő erdei lakig, amely utunk végállomása.

a Hosszúvölgy és Zsigárd közötti út a kék jelzés mentén
A Hosszúvölgy és Zsigárd közötti út a kék jelzés mentén Photo: Kovács Károly

Az eredeti, 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló erdei lakot a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel, azóta szoba, galériás nappali, konyha, zuhanyzó áll a vendégek rendelkezésére. A két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Az épülettel szemben van Erzsébet királyné emlékoszlopa (mögé ültetve egy hársfa), az erdei lak mellett lévő patak keleti partján áll a „Zrínyi-hárs”. Az öreg, fekvő törzsű fa alatti táblán ez olvasható: „1620-1664 – Zrínyi Miklós pihent meg e fa alatt.” Ez a fa mindig megújította magát, a mostani öreg törzs is a Zrínyit „látta” fa sarjadéka.

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei